Predstave

TEATAR DON HIHOT-KAZLIŠTE KOJE NUDI OSMIJEH I OPTIMIZAM!

PČELICE,PAZI!

Dok pčelica Evica radi med i ostale proizvode od meda i priprema se za predavanje u svojem laboratoriju, nešto je počne ometa. Nije niti sama svjesna o čemu se radi. Tek kada upali televizor, vidi da je strašni mobitel u njezinoj šumi i da želi tu graditi još više stupova.

„Radijacija iz mobitela utječe na navigaciju pčela, onemogućavajući im da pronađu svoje košnice. Izgubljene pčele ubrzo umiru same, daleko od svojeg doma…

Zbog nestanka velikog broja pčela u Hrvatskoj se već primjećuje opadanje uroda voća i povrća koje se velikim dijelom uzgajaju pomoću oprašivanja koje obavljaju pčele… Zbog malog broja pčela, opada urod uljane repice, jagoda i mahunarki, grožđa, malina, jabuka i krušaka.“

Kostimiranu predstavu „Pčelice, pazi!“ prati mnoštvo autorskih songova uz koje i djeca sudjeluju i pomažu našoj pčelici Evici da uspije pobijediti zločestog mobitela. Uz pčelicu Evicu, tu su i Medvjed Neven, Mobitel Jack, Spiker Krešimir i Roj pčela.

Predstave o pčelama napravljene su uz stručnu pomoć Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu iz Zagreba i Agronomskog fakulteta.

Jer ukoliko pčelice nestanu, čovječanstvo je u velikoj opasnosti. Preostaju nam još samo četiri godine života. A pčelice su radilice i pomažu nam da svakodnevno imamo na stolu svježe voće i povrće, koje je puno vitamina.

ZECMEN

Zecmen je glumačko lutkarska predstava. To je poučna priča, dramatizacija Rumijeve basne o malenom zečiću koji je svojom lukavošću uspio nadmudriti velikog lava. No, da li je bilo baš tako jednostavno zečiću uz pomoć svojih prijatelja dovesti red, mir i tišinu u svoju šumu? Zaronimo zajedno u magičnu šumu i postanite i vi dijelom ove basne, neka zašušti lišće, neka zapjevaju životinje, neka zasja prijateljstvo.

Na kraju predstave: razgovor i druženje s lutkama.

Lutke su nastale u Teheranu i izradio ih je njihov profesionalni lutkar Faezeh Fayz, a predstava je nastala u suradnji s Iranskim kulturnim centrom u Zagrebu.

TKO MI JE UKRAO USPAVANKU?

Naša Žabica sprema se na spavanje, ali ne može zaspati ako joj njezina majka ne otpjeva uspavanku za laku noć – Žabica je žalosna. Gdje mi je Mama?

Žabica odlazi u svijet u potragu za majkom. Susreće se s mnoštvom likova: Španjolac Jež, Engleskinja Glista te Nizozemac Tvor. U sklopu same predstave, djeca će imati prilike upoznati se i s raznim običajima i karakteristikama drugih podneblja, ali i glazbe koja velikim dijelom ispunjava predstavu “Tko mi je ukrao uspavanku”.

Temeljni cilj predstave  je isticanje osnovnih ljudskih vrijednosti kao što su iskrenost, poštenje i prijateljstvo, a također se na jedan neizravan, a opet svima prepoznatljiv način stavlja u prvi plan važnost vlastite obitelji. Majka je svakom djetetu potrebna u razvoju i napretku. Djeca se tako uče poštivanju svoje obitelji i pomaganju drugim ljudima u nevolji.

Hoće li Žabica uz pomoć prijatelja i u interakciji s djecom pronaći majku, otkrijte sami.

Projekt “Tko mi je ukrao uspavanku” prepoznala je i Europska Unija kao i Ministarstvo kulture RH koji su pripomogli u njezinom stvaranju te je kao takvu i toplo preporučuju .

Predstava „Tko mi je ukrao uspavanku?“ imala je svoje premijere u više od 10 europskih gradova.

DESETKA LAJK

Teatar Don Hihot u suradnji s Hrvatskim društvom književnika za djecu i mlade (Klub prvih pisaca)  predstavom DESETKA LAJK prezentira i potiče čitanje knjiga.

Glavni akter je maleni mišić Kiro, koji, nakon što je proputovao svijet, putem čarolije u knjižnici, ulazi u knjige i tamo susreće njihove junake. No, naš zaigrani mišić, upoznavajući likove, dovodi ih na pravi put. Tako npr. Bum Tomica, koji sve i uvijek odgađa s poznatom svojom riječi: Bum!, uz pomoć mišića, shvati da se stvari ne smiju odgađati, već ih se treba napraviti čim se pruži prilika. Tako Bum Tomica, koji ne zna brojeve, kroz igru uplovljava u svijet brojeva te ih samim time i nauči. 
Kroz predstavu se provlači paleta tema kao što su: prijateljstvo, ljubav…..
Cijeli tok predstave prati još jedna usporedna priča: ljubav između Miša i Mišice.
Predstava  pruža zabavu i edukaciju istovremeno.
Osim dobre priče, cijeli tok predstave prate i  songovi na tekst Sonje Zubović u aranžmanu Branimira Mihaljevića.

 Osnovni cilj predstave DESETKA LAJK je promovirati knjige i slikovnice te da djeca čitajući i uživaju.

Predstava DESETKA LAJK nastala je uz potporu Ministarstva kulture, a zahvaljujemo na suradnji i POU Ivanić-Grad, Zagrebačkoj županiji, Gradu Ivanić-Gradu te TZ Ivanić-Grad.

 
Trajanje: 35-40 minuta
Za djecu od 4-10 godina

INSPEKTOR NA ZADATKU

Zatvarate li prozore kad je uključeno grijanje?

Odvajate li staklene boce od plastičnih?

Ugasite li svaki puta svjetlo kada izlazite iz sobe?

Interaktivna i edukativna predstava “Inspektor na zadatku” vodi nas kroz niz svakodnevnih situacija gdje se i kako može uštedjeti energija. Inspektor Janko je dobio zadatak, no, hoće li ga uspjeti riješiti do kraja? On će putem susretati i Djevojčicu i Kućanicu, ali i Domara koji će mu zadati najviše briga da svoj zadatak privede kraju.

“Inspektor na zadatku” nije obična predstava. Ona je posebna upravo zbog toga što na jedan vrlo jednostavan, a opet živahan način  djeci prikazuje kako i sama mogu uštedjeti energiju. Osobita je zanimljivost ove predstave da na kraju i sama djeca mogu direktno sudjelovati u predstavi kako bi se osvijestila važnost uštede energije i recikliranja.

Predstava je prožeta i klasičnom glazbom, a u jednom trenutku se u samoj predstavi pojavljuje i lutka što ovu predstavu čini još kompleksnijom i prilagodljivoj upravo publici kojoj je namijenjena:  djeci koja se mogu prepoznati u svakoj situaciji unutar scene i uz pomoć Inspektora shvatiti zašto je dobro uštedjeti energiju.

Riječ je o predstavi u sklopu EU projekta, a njegovu kvalitetu prepoznao je i Grad Zagreb te Ured za javnu nabavu i CeKaTe. Euronet 50/50 MAX europski je projekt koji se odvija u desetak država u Europi i ukazuje kako djeca mogu i sama pridonijeti uštedi energije štedeći vodu, plin i struju.

Voda, struja, plin,učlani se i ti u naš tim!

BAKA MRAZ U AKCIJI

Sve miriši na božićne kolačiće, ukusna pečenja i cimet. Jeste li se zapitali tko to svake godine radi? Baka Mraz, da, upravo ona, Baka Mraz i kuha i posprema i čisti dok Djed Mraz dijeli poklone djeci diljem svijeta. Ali ne, ove godine je dosta toga. Zaslužila je i Baka malo se proveseliti i upoznati svijet. Uz pomoć svojeg prijatelja, susjeda Štefa, jedne velike lutke, Baka Mraz odlučuje proputovati cijelom kuglom zemaljskom.

U interakciji s djecom, Baka Mraz i susjed Štef upoznaju: Francusku, Italiju, Ameriku, Japan, Australiju i Rusiju. Cijeli tok predstave prate prepoznatljivi božićno novogodišnji songovi tih zemalja. Nakon veselog provoda, Baka se sretna vraća u zagrljaj svojem Djedici.

Iznenađenje na kraju: na pozornici se pojavljuje pravi Djed Mraz i vrijeme je da svi zajedno zaplešemo.

Temeljni cilj predstave je razveseliti djecu u blagdansko vrijeme darivanja, ali ponešto i naučiti O prijateljstvu, ljubavi i toplini doma.

N O V O predstava za djecu "DJEDA BEZ REDA"

U toplom domu Djeda Mraza naizgled je sve spremno za podjelu poklona. Ali, kad ga posjeti njegova prijateljica Susjeda Vila Brankica, shvati da je Djed Mraz posve u kaosu. Uz pomoć djece u publici, Djed Mraz će, korak po korak, biti sve spremniji za odlazak na put oko svijeta. Tako će Djed Mraz shvatiti da Susjeda Vila Brankica ima veliku ulogu u njegovom životu i da je važno imati prijatelje koji će ti uvijek biti spremni pomoći.
Predstava “Djeda bez reda” je u pojedinim svojim dijelovima “prava” cirkuska atrakcija. Naime,  Djed Mraz misli da je profesionalni cirkusant i klaun pa demonstrira svoje vještineDjeca i vila mu pomažu da se vrati onom što najbolje zna raditi, biti Djedica. Osim toga, naš Djed Mraz uživo svira gitaru, tako da će ovaj Božić uistinu biti čaroban Božić, naravno, uz puno vesele cirkuske i božićne glazbe i koreografije.
 
 
Od jutros se Djedici nešto jakičko potrgalo u glavi

Pravi probleme stalno i davi li ga davi

Od jutra radi vesele kvarove i djeci mota naopako darove

i ne kuži da to nije u redu

i opet je glaviušom zviznuo u gredu

i našao se na podu u neredu

Ma ja ću s tobom poluditi do kraja predstave

vila Brankica kaže i, djeco, ona vam ne laže!

Pogledajte ovu priču gdje su naopako darovi i veseli kvarovi,

gdje je naopako gore, a uspravno dolje

i ostajte nam, djeco draga, dobričke volje

puno vas vole

susjeda vila Brankica Tankica

i Djed Mraz Zbunjolac

malo smotan ko stari stolac

 
Trajanje: 35 min. i druženje s Djedicom
 
Uzrast: 3 – 10g.

Tekst i režija: Lana Bitenc

Glumci: Matija Major, Lana Bitenc

Kostimigrafkinja i scenografkinja: Martina Nemet
 
hrHrvatski